Inspiratie

Inspirerende verhalen

 • De paardenjongen van Rupert Isaacson
 • De lange weg naar huis van Rupert Isaacson

In het eerste boek beschrijft Rupert Isaacson hoe hij met zijn 5 jarige autistische zoon naar Mongolië afreist om daar bij de sjamanen genezing te vragen voor het autisme van zijn zoon. Ik werd echt gegrepen door dit bijzondere verhaal! Nadat ze terug kwamen van deze reis, waren de incontinentie, de zware driftbuien en de sociale problemen grotendeels verdwenen. Maar zoals de sjamaan al had voorspeld was dit niet blijvend. Het was nodig om nog naar drie plekken in de wereld af te reizen, waar zoon Rowan nogmaals behandeld zou moeten worden door sjamanen.

Dit wordt beschreven in het tweede boek. Ook weer een ongelofelijk bijzonder verhaal! Inmiddels heb ik Rupert mogen ontmoeten. Hij heeft naar aanleiding van zijn reizen en alle ervaringen een methode ontwikkeld om autistische kinderen te helpen; the Horse Boy Method. Daarnaast is ook de Movement Method ontstaan, gebaseerd op de volgende wetenschappelijk onderbouwde observaties:
Stress verzwakt het vermogen om te komen tot leren
We leren beter als we ons veilig voelen
Beweging bevordert leren
Hierdoor neemt het leervermogen toe, waardoor kinderen zich nieuwe kennis en vaardigheden eigen kunnen maken. De methodieken zijn in eerste instantie ontwikkeld voor kinderen met autisme, maar werken ook bij kinderen en volwassenen met andere stoornissen als AD(H)D, burn out, PTSS, ect.
Ik vind deze verhalen en methoden erg inspirerend en hou deze uitgangspunten altijd in mijn achterhoofd. In Nederland (Arnhem) werkt o.a. Carola Beekman met deze methode. Zij heeft in Texas de cursus bij Rupert gevolgd. Voor meer informatie, zie www.carolabeekman.nl/horse-boy-method-movement-method/

 • Down to earth

Wat ik eveneens een inspirerend verhaal vind is dat van Rolf Winters en Renata Heinen. Hun avontuur is te zien in de prachtige documentaire film Down to Earth. Op zoek naar een nieuw perspectief en zingeving leefden Rolf en Renata met hun drie kinderen vier jaar in Noord-Amerika samen met een Indianenstam. Daar ontstond het idee om de wijsheid van de stamoudsten op film vast te leggen. Het gezin trok daarop een jaar rond de wereld op zoek naar de verborgen Wisdom Keepers en leefden bij verschillende volksstammen op zes continenten.

 

Ik heb de film zelf al drie keer gezien en heb Rolf Winters al twee keer mogen ontmoeten. Via Down to Earth hopen ze mensen te inspireren om de verandering te zijn die ze in de wereld willen zien. Er zijn al veel initiatieven genomen door gewone mensen zoals jij en ik en dat spreekt mij enorm aan! Het is zowel een wake up call als een opkomst van hoop voor onze toekomstige wereld. En die wereld is straks van onze kinderen, vandaar deze link op deze site. Wil je meer weten of de film zien, kijk dan op http://www.downtoearthfilm.com/

 

Inspirerende boeken en methoden

 • De psychologie van de vrijheid van Robert Hartzema
  Een glashelder inzicht in het ontstaan van emoties, blokkades en denkpatronen opent nieuwe wegen naar intimiteit en vrijheid
 • Slim maar.. van Peg Dawson en Richard Guare
  Help kinderen hun talenten benutten door hun executieve functies te versterken
 • Lastige kinderen? Heb jij even geluk van Berthold Gunster
  Omdenken in opvoeding en onderwijs
 • Kinderen bewust (op)voeden van Drs. K.M.W. Janssen
  Holistische benadering van een nieuwe generatie kinderen. Inzichten en een nieuwe aanpak van lichamelijke klachten, emotionele problemen, gedragsproblemen en leerproblemen
 • Duurzaam opvoeden en ontwikkelen van Marcel van Herpen
  Een benadering die de kwaliteit van interacties verhoogt ten gunste van ontwikkelingen die de mens en de mensheid bestemd maken om ‘langer te bestaan’. Het is een constructieve manier van denken en werken.
 • De methode Kids’ Skills van Ben Furman
  Op speelse wijze vaardigheden ontwikkelen bij kinderen
 • Stilzitten als een kikker van Eline Snel
  Mindfulness voor kinderen (5 -12 jaar) en hun ouders
 • De boeken van Kleuren-Wijs van Wilga Zibel
  Kleuren-Wijs, het pad van zeven, is een reeks themaboeken waarin de ontwikkeling van het bewust ZIJN van het kind centraal staat.
 • De methode Fides van Henk en Ingrid de Visser
  Fides werkt met kinderen, jongeren en volwassenen aan zelfvertrouwen, weerbaarheid en welbevinden, zodat zij durven en kunnen vertrouwen op hun eigen mogelijkheden.

 

Iets om over na te denken: 

“Wie zijn eigen weg gaat, kan door niemand worden ingehaald.”

Inspirerend gedicht

“De vicieuze cirkel”

Als ik blijf kijken
zoals ik altijd heb gekeken
blijf ik denken
zoals ik altijd heb gedacht.

Als ik blijf denken
zoals ik altijd heb gedacht
blijf ik geloven
zoals ik altijd heb geloofd.

Als ik blijf geloven
zoals ik altijd heb geloofd
blijf ik doen
zoals ik altijd heb gedaan.

Als ik blijf doen
zoals ik altijd heb gedaan
blijft mij overkomen
wat mij altijd overkomt.

Maar als ik nu mijn ogen sluit
en mijn ware zelf voel van binnen
dan kom ik deze cirkel uit
en kan ik steeds opnieuw beginnen.